Biografie

Patricia
Hi

Welkom op de officiële website van Patricia Paay

Patricia Paay komt uit een muzikale familie. Haar vader, John Paay, speelde in bigbands en orkesten. Hij trad op voor Amerikaanse militairen in Duitsland, waardoor het gezin een tijdlang in Duitsland woonde.[Op de kleuterschool klom ze al op stoelen om iets voor te dragen en vanaf haar twaalfde kreeg ze piano- en balletlessen. Op vijftienjarige leeftijd debuteerde zij rond die tijd in The Evergreens. De arbeidsinspectie stond haar echter niet toe om in clubs en cafés te zingen. Wel mocht ze op radio en televisie optreden. Haar televisiedebuut maakte ze in 1966. Op de allereerste uitzendavond van de TROS had ze een eigen special van 20 minuten met de titel Patricia zingt.

 

Via impresario Lou van Rees trad ze niettemin met The Evergreens toch stiekem op in de eet- en dansgelegenheden van Rutex in de Randstad. Van Rees regelde ook een contract voor optredens op cruiseschepen van de Holland-Amerika Lijn. Deze voeren van Rotterdam naar New York en vervolgens naar de Bahama’s. Doordat ze buiten territoriale wateren optrad, waren haar optredens wel toegestaan.[4] Ze groeide met haar zusje Yvonne en stadsgenote Anita Meyer uit tot een veelgevraagde begeleidingsgroep.

Ondertussen legde ze zich toe op zang voor reclamespotjes, als stand-in, en met sessiewerk voor bands als The Cats, Tee Set en de Golden Earring. Samen met Unit Gloria, Left Side en The Buffoons vormde ze de formatie Package die in 1969 de single Were you there’ uitbracht. Haar single Tell me ‘You’re never gonna leave me’ uit 1970, met begeleiding van de Golden Earring, bereikte in 1970 de Tipparade van Radio Veronica. Ook maakte ze met hen deel uit van de supergroep “Holland”, die de eenmalige hitsingle Hans Brinker symphony (1971) uitbracht.

In 1971 richtte ze haar eigen formatie Himalaya op maar zij deed ook veel achtergrondzang. Zo was zij (net als de latere Luv’-zangeres José) duidelijk te horen op de hit Standing On the inside’ van Full House uit 1976. Een jaar ervoor, in 1975, verschijnt op het album Royal bed bouncer van de Nederlandse symfonische rockgroep Kayak een nummer dat haar voornamen draagt: Patricia Anglaia. Het is een instrumentaal nummer, geschreven door Pim Koopman, met Paay neuriënd op de achtergrond. Nadat zij in 1975 solo wilde terugkomen met de rocksingle ‘Please crawl out your window’ maar daarmee geen succes had, veranderde ze in 1976 van richting en begon ze aan een succesvolle reeks met discoplaten. Na twee hits rond de top 20, kwam ze aan het eind van het jaar met Who’s that lady with my man. Het werd haar grootste solosucces met een nummer 2-notering in de Top 40. Ook de opvolger Livin’ without you deed het goed in de hitparades. Beide zijn producties van Jaap Eggermont. Daarnaast werden haar albums ‘The lady is a champ’ en ‘Malibu touch’ goed verkocht.

Midden in haar succesvolle periode haperden de verkopen. Malibu en ‘The best friend I know’(1978), een nummer dat ze met haar zus Yvonne zong, waren in de winkels niet voorradig omdat er problemen waren bij de distributie. Er was op dat moment een reorganisatie gaande bij haar platenmaatschappij Bovema. In de jaren tachtig had ze opnieuw succes en wel met haar album ‘Playmate’ en de singles ‘Saturday nights’ en ‘Who let the heartache in’. De laatste single bereikte de top 10 in Nederland en België. Daarna kwamen  ‘Tomorrow’ (met Jaap Eggermont), dat een van haar grootste successen als solozangeres werd, en ‘Solitaire’. Beide singles zijn afkomstig van het album Dreamworld.

In 1982 gaven zij, haar moeder en haar zus Yvonne een hommage aan de Andrews Sisters in de TV Show. De Andrews Sisters waren succesvol tijdens de Tweede Wereldoorlog met opbeurende musicals en optredens voor soldaten. Producer Jaap Eggermont, met wie ze in de jaren ervoor ook veel samenwerkte, werkte op dat moment aan Stars on 45, een project met medleys van artiesten als The Beatles, Stevie Wonder en The Rolling Stones. Eggermont nam hen op in zijn medleyserie en produceerde in 1983 de single Stars on 45 proudly presents The Star Sisters. De plaats van hun moeder werd ingenomen door Sylvana van Veen. De single werd een internationaal succes en bereikte in Nederland, België en Frankrijk de hoogste positie in de hitlijsten. In de bijbehorende spectaculaire videoclip zie je de Starsisters optreden bij een Welcome Home Party voor G.I.’s die terugkwamen van de Tweede Wereldoorlog. Het project werd voortgezet onder de naam The Star Sisters en duurde uiteindelijk tot 1987, met als grootste vervolghits ‘Hooray for Hollywood’ en ‘Danger’. De single ‘Godzilla’, een soundtrack voor de Japanse film The return of Godzilla uit 1984, werd een grote hit in Japan. In 1985 werd Van Veen opgevolgd door Ingrid Ferdinandus en werd de muziekstijl gewijzigd in de eigentijdse discomuziek.

Begin 1987 kreeg ze een relatie met Adam Curry. Eind oktober 1987 stapte hij van de omroep Veronica over naar MTV in New York; hier verhuisden ze samen naartoe. Een maand voor vertrek bracht Paay haar single ‘Stop me’ uit, die vijf weken in de Nationale Hitparade Top 100 stond. In 1992 nam ze vanuit de Verenigde Staten een duet op met Rob de Nijs, De wereld, waarvan De Nijs zijn deel in Nederland opnam. De single stond in het teken van zijn 30-jarige jubileum en kwam ook op zijn succesvolle jubileumalbum te staan. ‘De wereld’ stond tien weken in de Nationale Top 100.

Begin 1999 keerde het paar terug naar Nederland. Een jaar later bracht ze met het John Paay Orchestra van haar vader de single ‘Daddy’ uit. Van 2002 tot 2003 was ze samen met Curry te zien in de Adam’s family, een docusoap op SBS6 die geïnspireerd was op The Osbournes rond Black Sabbath-zanger Ozzy Osbourne. Miljoenen kijkers zaten wekelijks aan de buis gekluisterd.  Hiermee hadden zij een waar kijkcijferkanon in handen.  In 2004 werd onder de titel ‘Je bent niet hip’ haar debuutalbum Portret van Patricia opnieuw uitgebracht, met als bonustrack Jij die ze tijdens het Nationale Songfestival van 1969 had gezongen. In hetzelfde jaar verhuisde het gezin naar Engeland.

In 2006 en 2007 deed Paay mee aan het dansprogramma Dancing with the Stars. In 2008, 2009 en 2010 was ze te zien als jurylid in de SBS6-programma’s Holland’s Got Talent en Popstars. In 2008 zong ze met Gerard Joling het duet ‘Bloedheet’ voor zijn gelijknamige album. Ze schreef hier zelf de tekst voor op de melodie van (Love is like a) Heat wave van Martha & The Vandellas. Het album van Gerard Joling werd goud.   Kort na haar scheiding van Curry, die een relatie aanging met de actrice Micky Hoogendijk, bracht Paay toepasselijk nogmaals haar hit ‘Who’s that lady with my man’ uit. Deze versie is een remix van John Marks en stond enkele weken in de Single Top 100 genoteerd. Het idee voor de single ontstond tijdens een fotoshoot die zij met haar dochter Christina maakte voor het tijdschrift LINDA. De single werd dat jaar meegeleverd bij de speciale editite van Linda.Mode. Het blad was dan ook binnen de kortste keren uitverkocht.

Eind 2009 werd een fotoreportage van haar gepubliceerd in de Nederlandse editie van het mannenblad Playboy. Ze was toen zestig jaar oud, waardoor ze het oudste model ter wereld was dat ooit met een blootreportage in Playboy stond. Het was haar derde fotoreportage in dit blad; de andere keren waren in 1984 en 1996. Van deze reportage liet zij een backstage cameraploeg meedraaien om te voorkomen dat er commentaar zou komen op het fenomeen photoshop.  De beelden laten de waarheid zien verteld zij aan een bekende ochtendkrant.  In 2010 bracht Paay samen met Remco Bastiaansen de dans-dvd Forever fit uit. Een fitness-DVD voor het sporten thuis.  In samenwerking met een bekende supermarkt was de DVD binnen afzienbare tijd uitverkocht!

Van september 2011 tot september 2013 zat Paay samen met Patty Brard en Tatjana Šimić in het programma Diva’s draaien door. In 2012 bracht het trio samen een single uit. In 2013 jureerde ze bij Sterren Dansen op het IJs.

Vanaf 2015 verrichtte Paay verschillende promotieactiviteiten voor panty’s en damesondergoed, die onder de merknaam La Paay in diverse discountwinkels verkrijgbaar waren. Naast de naam La Paay, verbond ze ook haar beeltenis aan de pantylijn.  In 2020 was Patricia nog samen met Famke Louise te zien in het televisieprogramma Ali B op volle toeren waarin zij voor het eerst sinds 10 jaar weer zong. Ze zong een zelf gemaakte jazz-versie van Famke Louise haar nummer Op ‘Me Monnie’. Dit leverde Paay veel positieve reacties en online streams op. In november 2016 trouwde Patrica  voor de vierde keer met haar liefde Robbert Hinfelaar.  Het stel is nog steeds gelukkig samen en wonen sinds vorig jaar weer in het voor haar vertrouwde Rotterdam.